Historien bak prosjektet og hvem som har deltatt?

I mars 2016 samlet i overkant av 60 mennesker fra landbruksbransjen seg på Fokhol gård på Stange for å diskutere grovfôrbasert melk- og kjøttproduksjon i Norge. Det var allerede da tanker om en merkeordning for å kunne synliggjøre de heldige miljø- og helseeffektene av å utnytte gras- og beitearealene i Norge. Det var stor interesse for å kunne vise noe annet enn det negative bildet som er blitt tegnet av små- og storfeproduksjon de siste årene.

Det var stor enighet i møtet på Fokhol om at det bør utarbeides en merkeordning for både konvensjonell og økologisk produksjon, som fokuserer på grasbasert fôring, norske fôrressurser og utnyttelse av utmarksarealer. Det ble satt ned en prosjektgruppe for å arbeide med en merkeordning etter dette møtet. I denne prosjektgruppa sitter Nortura, Coop, Midtnorsk Slakteri, Lofoten Mat, Akershus Bondelag og Debio. Prosjektledelsen er lagt til DebioInfo. Mandatet for prosjektgruppa var å kunne finne best mulig løsning for å utføre en uhilda tredjepartssertifisering for merket «Grasbasert melk- og kjøttproduksjon» uten at det skal bli en stor ekstrakostnad i verdikjeden.

Regelverk blei utarbeidet og man har sett på mulige løsninger for en sertifiseringsordning i løpet av våren 2017. I løpet av denne første perioden i prosjektet ble det bestemt at navnet for ordningen skal være «Grasbasert melk og kjøttproduksjon». Ordet «grasbasert» ble valgt fordi det i gruppa ble enighet om at det skal være tillatt med maks 10 % kraftfôr, forutsatt at kornet er produsert i Norge.

I løpet av høsten 2017 ble det utarbeidet søknad til Innovasjon Norge for å kunne fortsette med arbeidet. Debioinfo og samarbeidspartnerne fikk i desember 2017 midler fra Innovasjon Norge til et prosjekt med mål om å utvikle merkeordning for «Grasbasert melk- og kjøttproduksjon». I 2018/2019 fikk fylkesmennene i nord øremerkede midler til å spre kunnskap om ordninger og kunnskap om grasfora i sine områder. Fylkesmennene er invitert inn i arbeidsgruppen. Regelverket er testet ut på utvalgte gårder høsten 2018 og tilpasninger utført i forhold til de praktiske utfordringer som kom frem under revisjonene. Det ble avtalt piloter i utvalgte testbutikker, men ikke gjennomført.