Grasbasert som pilot og eierskap til merket

Fokuset på bærekraftig matproduksjon er økende hos både forbrukere, produsenter, forskere og beslutningstakere. Dagens matsystem står ovenfor flere utfordringer, blant annet innen fôrressurser. Flere miljøer jobber målrettet med å kutte ut kraftforandeler til fordel for gras og grovfôr.

Gras og grovfôr er fôrressurser Norge har god tilgang til, store områder av landet vår egner seg godt til drøvtyggere som kan baserer seg på gras og beiter. Bruken av disse ressursene reduserer behovet for import av kraftfor, vedlikeholder kulturlandskap, artsmangfold, lokale arbeidsplasser og gir produkter av høy kvalitet og økt trivsel for dyra.

Markedsundersøkelser viser at det er mange bønder som har et stort fokus på bruk av gras og grovfôr, og det er mange forbrukere som etterspør bærekraftige produkter i butikk. En merkeordning for denne typen produkter gjør det mulig for bonden å kommunisere kvalitetene med sine produkter og gjør det enklere for forbruker å finne frem til produktene. Merkeordningen sertifiseres av en uavhengig tredjepart, som ikke er involvert i produksjon og omsetning av produktet. Godkjente produkter skal sikre transparente prosesser og full sporbarhet for hvor produktet kommer fra.

Styret i Debio bestemte høsten 2020 at Debio skal teste ut merkeordningen for økologiske produsenter i Norge i en gitt perioden. Formålet med dette er å høste erfaringer med ordningen og på sikt få på plass et eierskap til ordningen som gjør at ordningen skal være tilgjengelig for alle driftsformer i landbruket. Målet i prosjektet har hele veien vært å skape en ordningen for hele landbruket, men eierskap til ordningen har ikke vært avklart.

Målet med piloten er å avklare dette men et viktig grunnlag for beslutningen har også vært å holde kostnadene så lave som mulig for virksomhetene og legge opp et system som er praktisk gjennomførbart og solid. Debio utfører allerede tilsyn med de som ønsker å produsere og markedsføre økologisk mat i Norge. Dette betyr at vi allerede er ute på årlig fysisk revisjon hos virksomheten og at vi har et etablert fagsystem, samt rutiner og prosedyrer som enkelt kan overføres. Det var derfor naturlig å teste ut ordningen i dette markedet.

Piloten har oppstart i 2022 og pilotperioden går ut 2023. Målet er at ordningen skal videreføres etter pilotperioden, enten i samarbeid med bransjen eller som en kontrollordning lagt inn under organisasjonen Debio.

Statsforvalteren i Nordland og Troms og Finnmark har gjort det mulig for konvensjonelle gårdsbruk å være med i ordningen under piloten, for disse gjelder egne betingelser. Kontaktperson og prosjektleder på oppdrag for Statsforvalteren er Astrid Tove Olsen, astridtoveolsen@gmail.com

Eierskap til merket

Eierskap til ordningen ble ikke ble avklart i prosjektperioden. Prosjektgruppa mente det er essensielt at bransjen selv står bak eierskap, forvaltning og finansiering av en slik merkeordning. En bransje-eid merkeordning vil sørge for en bred forankring i bransjen som sikrer rotfeste, spredning og troverdighet for ordningen. DebioInfo har tatt en aktiv rolle i å finne eiere til ordningen og mange ulike løsninger er diskutert. Målet hele veien har vært å få på plass en tredjeparts sertifiseringsordning, og det er ikke ønskelig å gå bort fra dette. En uavhengig tredjeparts sertifisering skal sikrer habilitet og troverdighet til ordningen.

Organisasjonen Debio er eier av regelverk og merkeordningen i pilotperioden. Debios styre er beslutningstaker for endringer i regelverket og klagesaker.